luni, 26 iulie 2010

Eforie Nord - statiune de mâna a 2-a

Este trist în Eforie Nord. Deşi veţi spune că marea este mare peste tot şi vara este frumos să mergi la mare, la Eforie trebuie să faci eforturi să savurezi un petic de nisip, o găleată de apă de mare şi 2 ore de soare.
Primul contact cu acesta staţiune îl faci cu marea de oameni burtoşi: soţi, soţii şi copii cu burţi atârnânde. După ce îi vezi, îi şi auzi vorbind. Românului de Eforie îi place să îl audă lumea comentând cu nevasta sau spunându-i copilului "Du-te la mă-ta să te şteargă că îţi îngheaţă curu!" În afară de conversaţiile şuncoşilor şi şuncoaselor vecini de şezlong (că nu îţi mai poţi pune cearseaful din cauza plajelor private care nici măcar nu au un WC sau un duş amenajat) se aude în eter vocea DJ -ului "care este", căci cam aşa îşi formulează discursul pe care şi-l asortează cu muzica cu acorduri maneliste.
Urmează pauza de prânz. Pleci de pe plajă să mănânci, că poate nu vrei gogoaşa calda (sleită) sau porumbul cald (nefiert). În Eforie sunt prea puţine terase/restaurante. În schimb sunt o mulţime de "Împinge tava". Am văzut chiar o cantină pe 4 etaje. Asta spune multe despre nivelul acestei staţiuni.... Şi la acea cantină 80% din mâncăruri erau cu carne. Greu de găsit o salată şi o garnitură care să nu fie fasole sau cartofi. În mijlocul verii românul nu mănâncă fructe şi legume ci carne din belşug şi aşa se şi explică de ce bărbaţii şi femeile arată rău după o anumită vârsta şi cam în ce spirit sunt crescuţi copiii lor.
Pe drumul spre cazare, pe stradă, apar şmecherii de Eforie. Dacă în Mamaia vezi Porsche "dând fum" celorlalte maşini şi tot felul de motoare turate la stop, în Eforie şmecherii sunt în maşini de mâna a doua, dar tunate şi şmecheraşii se dau cu scuterele fiindcă nu au motoare. Dar trebuie să se dea cu ceva nu, ca să îi vadă lumea?
După încă un episod de plajă cu bunele şi relele aferente se lasă seara. Şi începe bâlciul: tarabe sclipicioase, şaorme şi hamsii, magazine cu haine din China (gen o pereche de blugi = 10 lei), turme de bărbaţi cu şapcă de marinar (oare erau toţi pro Băsescu?) şi neveste pozând în piţi îmbulzindu-se şi oprindu-se desigur în locurile cele mai înguste, ca să aibe totul un farmec şi mai mare. La cele câteva terase se auzeau performanţe live - puteai să îţi mănânci ciorba de burtă şi micul chiar lângă boxe şi să ţi se cutremure plămânul în ritm de manea.
M-am întristat având aşa ...flash-uri cu viitorul meu- eu cu un plod de poale şi cu silueta stricată venind să fac plajă în staţinea familiştilor din România, pentru că e România, e criză şi deşi voi munci un an, nu îmi voi permite Antalia ci doar....Eforie Nord.

7 comentarii:

  1. Buna ziua
    Ati fi interesat de un schimb de linkuri cu site-ul www.filmesubtitrate.info? Astept un e-mail de la dumneavoastra la filmesubtitrate.info@gmail.com
    O zi buna,
    Stefan

    RăspundețiȘtergere
  2. dar vad ca te-a deprimat rau mersul la Eforie! te si vezi cu burta revarsata si plozii supraponderali in jurul tau :))))

    oricum, dupa 2 saptamani in europa nu era cazul sa-ti plangi de mila despre cum vei esua fizic si existential la eforie...

    RăspundețiȘtergere
  3. Hai, hai că te alinți. :))

    Pune mâna și fă copii până nu îmbătrânești că nu-ți strică nicio siluetă dacă o ții tot pe salate. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc pentru incurajari Lars, dar stii bine ca un copil e o responsabilitate mai mare si merge dincolo de grija pentru silueta.
    Anonimul: cu o floare nu se face primavara si vacanta mea in Europa nu e ilustrativa pentru nivelul de trai al romanului de rand. Asta incercam eu sa ilustrez, nu neaparat sa imi plang doar mie de mila.

    RăspundețiȘtergere
  5. Frate dar știu ca ai „pastelat“ tot ce inseamnă eforie și presupun ca și turism la marea neagra, minunata noastră mare. Culmea peste tot e așa, la noi, la români.

    RăspundețiȘtergere
  6. hm, eu am nimerit la mamaia week-endul trecut si erau fix aceiasi burtosi, aceleasi neveste cu plozii atarnand. cel putin in zona de plaja unde m-am oprit.

    problema nu cred ca e nici eforie, nici mamaia, ci intregul litoral populat de romani. o anume categorie de romani, mult prea numeroasa, din pacate. (pana si la bulgari, unde au ajuns romani, vezi cam aceleasi chestii)

    ps. dar de ce eforie?! anul trecut adina mi se plangea ca a fost la eforie si a trait experiente horror. sunteti masochiste? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Păi întreg litoralul ar fi cam aşa pentru că oamenii exemplificaţi mai sus nu 'trăiesc' doar într-un anumit loc.Poate...va fi diferit în următorii ani.

    RăspundețiȘtergere