joi, 6 martie 2014

Nikon la inaltime - Red Bull Oslea Hiride 2014


Am aflat de acest concurs de freeride de la un prieten de-al meu care a participat si la editiile anterioare. Ca iubitoare de munte, de sporturi de iarna si, binenteles, de fotografie, am  vrut sa particip si eu neaparat. Asa ca, in prima zi de primavara, am fost prezenta in varful muntelui, in Masivul Oslea, din Muntii Valcan, si am prins ultimele urme ale iernii. Am primit de la Nikon Romania, pentru un week-end, super-teleobiectivul Nikon AF-S NIKKOR 400mm f/2.8D ED-IF VR si astfel am reusit sa fotografiez momentele spectaculoase ale celei de-a patra editii a concursului Red Bull Oslea Hiride 2014.
Acesta este singurul concurs de freeride (ski si snowboard) de la noi din tara in care participantii isi pot demonstra abilitatile de rideri si rezistenta fizica in 2 probe de concurs: hike de la altitudinea de 1300m la 1940m si ride pe o distanta de 1,4km, pe o panta de 45 de grade, cu elemente de stanca. Datorita organizarii excelente, am putut comunica in permanenta prin statii cu puntele de start si finish si nu am ratat spectacolul oferit de fiecare participant in parte.
Am pornit la drum dimineata devreme, ca sa ajung inaintea participantilor, sa imi aleg cel mai bun loc, sa fac teste si sa pot fotografia in bune conditii etapa de hike a concursului, in care participantii au dovedit rezistenta fizica pe parcursul urcarii de 2 ore a versantului.


Treptat concurentii au pornit in coborare, baieti, fete, chiar si persoane cu dizabilitati, toti plini de curaj, adrenalina si veselie. Odata cu ei si am inceput si eu sa simt tensiunea si efortul competitiei. Am fost tot timpul in priza, atenta la evolutia participantilor, la siguranta mea si a echipamentului foto. Pentru un asemenea eveniment trebuie sa fii bine pregatit pentru a rezista o zi in frig, soare sau vant. In ciuda toturor pregatirilor, la finalul zilei am fost extenuata. Dar a fost vorba de o oboseala placuta, care este prietena fotografului si face parte integranta din fotografia de sport.

Ca modalitate de fotografiere am folosit prioritatea de diafragma pentru ca am depins foarte mult de bunavointa vremii si lumina a fost destul de inselatoare, cu valuri de soare puternic si de ceata densa. Datorita vremii capricioase concursul a fost intrerupt de cateva ori, ceea ce mi-a permis mie sa schimb punctul de statie si sa fac setari necesare rezolvarii problemelor de expunere in conditii de zapada alba, cer fara detalii sau contralumina.

Evenimentul a fost cu adevarat impresionant, asa cum se poate vedea din imaginile suprinse la inaltime, si la propriu si la figurat, cu un aparat Nikon D700 si obiectivul de 400mm cu f:2.8.

Am folosit body-ul D700 pentru ca este un aparat usor de manavrat, robust, rezistent si pe care te poti baza in orice conditii. Autofocusul rapid, capacitatea de rafala si tipul de focalizare l-au facut sa fie alegea perfecta pentru acesta experienta fotografica.

Obiectivul 400mm, f:2.8 mi-a pus rezistenta la incercare, pentru ca greutatea si dimensiunile acestuia il fac greu de transportat si pe manevrat, mai ales pe munte, dar a meritat efortul. Intr-adevar acest obiectiv este ideal pentru manifestari sportive, mai ales cand subiectele se afla la distante mari sau foarte mari. Obiectivul a focalizat rapid, a pastrat subiectul in miscare in focus si mi-a permis separarea subiectului de fundal. In afara marimii acestuia, nu ii pot gasi niciun inconvenient obiectivului. Pe langa plusurile mentionate, pot spune ca obiectivul a captat atentia tuturor si m-a ajutat sa ma imprietenesc cu participantii si organizatorii.
   


A fost o competitie grea, dar a fost frumoasa. A fost o zi cu suisuri si coborasuri, o zi pe care sper sa o repet si la anul.  Am petrecut un 1 martie intre prieteni si facand ceea ce imi place. Multumesc Nikon pentru posibilitatea de  testa acest obiectiv, a fost martisorul deosebit pentru mine. Multumesc organizatorilor Red Bull Oslea Hiride 2014 pentru experienta deosebita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu