luni, 5 august 2013

Cine se trezeste de dimineata, ajunge pe varful Moldoveanu

Fiind cel mai inalt varf din tara, pentru multi dintre noi varful Moldoveanu este asa...ceva ce nu poate fi atins foarte usor. Trebuie sa fii antrenat, sa ai echipament si sa ai 2-3 zile la dispozitie ca sa strabati Fagarasul.
Dupa ce am incercat in 2 randuri sa ajung pe varful Moldoveanu, dinspre Sambata si dinspre Podragu, asta era si parerea mea.
Ei bine, nu! Veste buna pentru cei mai urbani dintre noi este ca varful Moldoveanu este chiar foarte accesibil.
Pentru mine, care credeam ca ma voi forta si imi voi depasi limitele ca sa ajung pe Moldoveanu, din acest punct de vedere drumetia pana acolo a fost dezamagitoare, a fost o gluma proasta. Credeam ca m-a pacalit cineva, nu imi venea sa cred ca la ora 12.30 eram la 2544m si la ora 16.30 eram din nou la masina.
Cel mai usor traseu spre varf, cel mai putin costisitor ca energie si timp este traseul prin Valea Rea. Doar 3-4 ore pana pe acoperisul tarii.
Traseul este spectaculos, incepe cu o zona de urcare usoara, continua cu o zona mai abrupta, apoi esti rasplatit cu un peisaj bucolic in platoul Valea Rea. Acest platou este de fapt jumatatea traseului si este locul cel mai potrivit sa iti tragi sufletul, sa mananci ceva dulce, sa te umpli cu energie pozitiva si sa admiri peisajul perfect (si daca e ceata tot perfect este): flori, portiuni cu zapada si lacul triunghiular Valea Rea.

Urmeaza urcarea spre creasta, iar cand ajungi in fereastra care da in Valea Vistea incepe, asa cum glumea un prieten, autostrada Vistea Mare-Moldoveanu.
 De ce? Pentru ca este un trafic intens, muntele forfoteste de oameni. Am ramas placut suprinsa de cat de multi oameni ajung pe Moldoveanu, chiar si turisti straini. De la varful Vistea Mare pana spre Moldoveanu traseul este un pic mai periculos, dar se parcurge fara emotii, daca iti lasi rucsacul si betele in drum, ca toti ceilalti.
Coborarea in schimb mi s-a parut mai delicata. Pentru ca nu mai ai motivatia de a ajunge undeva si organismul este deja obosit. Dar coborarea prin Valea Rea are platoul de care va spuneam si in care poti sta sa numeri firele de iarba, oile si gandurile.
Concluzia este ca varful Moldoveanu poate fi atins lejer (desi mai inalt, este mai usor de parcurs decat Negoiu). Este adevarat ca e nevoie sa pleci in zori spre Domnesti, Arges-Sboghicești-barajul lacul Bacin (in cazul meu ora 4.30) si trebuie sa faci un mic efort fizic si de vointa. Dar odata cu efortul vine si recompensa...
Am stat sa pun in balanta ce ar fi fost mai fain: sa stau o zi la piscina in Bucuresti sau sa urc in Fagasas. Si nu, nu am niciun regret.
Dragi prieteni urbani, va provoc sa aglomeram si mai tare autostrada spre Moldoveanu!

4 comentarii:

  1. in iulie sper sa am fotografii facute chiar de mine de acolo, mai ales ca de mic ma mandream cu numele meu, Moldoveanu chiar daca omul(eu) nu depaseste 1,70:))

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau si eu pe Moldoveanu dar nu am grup cu care sa merg .... :D ma luati si pe mine?

    RăspundețiȘtergere
  3. este de 2-3 ore dar trebuie sa ai conditie fizica excelenta, ca-ti scoate plamanii din tine urcusul pana pe platou, defapt este de 7 ore...

    RăspundețiȘtergere