joi, 15 august 2013

O zi pe santierul arheologic de la Ardeu

Am avut curiozitatea sa vad cum e pe un santier arheologic. Eu si cativa adolescenti care s-au oferit voluntari sa lucreze 2 saptamani intr-o tabara arheologica. Si iata-ne pe toti in situl Ardeu - Cetatuie.
Cum arata o zi intr-o astfel de tabara? Pai la prima vedere ar parea un fel de armata, cu trezit de la 6, facut de serviciu si tot felul de reguli. La a doua vedere ar parea ca in puscarie, cand detinutii sunt dusi sa sape santuri sub soarele dogoritor. Dar aceste impresii va asigur ca dispar odata cu rasaritul soarelui cand oamenii ies cu ochii mijiti din corturi, dar cu zambetul pe buze. Tabara se trezeste la viata in miros de ceai si de cafea si incep glumele (trezirea intarziatilor in cazul de fata, sampon in adisasi etc).
 Unii pun masa, altii umplu sticlele cu apa si dusurile, altii spala vase, iar dupa treburile administrative ne incolonam pe drumul spre cetate. Pana ajungem pe varf ne iese un pic sufletul si incepem cu o pauza binemeritata. Privind peisajul care se asterne la picioarele cetatii ramanem cu respiratia taiata si mai facem o pauza pentru poze.
 
Ne cremuim (de preferat protectie solara 50, caci soarele este nemilos), ne potrivim  palariile de soare, ne luam instrumentele (spaclu, maturici, farase, galati, site, roabe) si purcedem la treaba. 

Basicile, durerile de spate si altele asemenea nu prididesc sa apara. Dar se dreg cu jocuri de energizare, cantece si nenumarate glume. Rasplata apare si ea sub forma micilor descoperiri - cioburi, oase (chiar si vertebre de peste), varfuri de sageti, margele etc.

Pe la ora pranzului orice urma de dedicatie, rabdare si energie dispare si coboram spre baza. Ati vazut vreodata o adunatura de oameni murdari, insetati si hamesiti? Ei bine noi suntem, dar tot cu zambetul pe buze si pusi pe sotii. Berea, dusul si mancarea calda (ei bine da, exista dus si buda si un maestru bucatar in tabara) linisteste spiritele.
Suntem gata de activitatile de dupa amiaza: ateliere (de desen arheologic, de spalat/curatat artefacte), excursii sau program de voie.
 Excursiile sunt fantastice pentru ca Valea Ardeului este foarte ofertanta. Eu am vazut doar Culmea Raiului si o parte din Cheile Glodului si m-am edificat. E clar ca mai vreau sa ajung acolo!
Ziua se prelungeste pana in noapte cu foc de tabara si chitare. Unii cad la somn ca ranitii in razboi, altii rezista stoic pana la 1 in noapte.
Si totul se repeta cu mici variatiuni urmatoarea zi...
De ce v-am spus toate astea? Pentru ca pentru mine acesta experienta mi-a depasit asteptarile. Zona este extraordinara, oamenii de acolo (arheologii si copiii) au fost strajnici (si la munca si la distractie), conditiile din tabara de nota 10, iar atmosfera a depasit cu multa scala.
Eu voi repeta cu siguranta experimentul vara viitoare. Care mai vrei sa mergi pe santier?
Nu umbla teleleu, vino la Ardeu!
P.S. Ce nu v-am spus eu despre cetate gasiti aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu