joi, 26 august 2010

Despre litoralul bulgăresc

Despre litoralul bulgăresc...numai de bine. Dacă nu mergi în locuri supralicitate, cum ar fi Nisipurile de Aur, litoralul bulgăresc este încântător. În pragul toamnei plaja este linistită - oameni puţini, terase cu muzica dată în surdină. Marea este caldă şi curată. Dar trebuie să ştii unde să mergi. (Fie îţi spune un prieten bulgar, fie citeşti pe blogul meu :)).
Dacă aveţi în vedere Nisipurile de Aur sau Balcic, opriţi-vă în Varna. Poţi petrece ieftin şi de calitate din zori până în zori. În Varna am zăcut 2 nopţi într-un bar pe plajă, cu muzică bună, băutură ieftină (2 leva o bere, 5 leva un whiski), şezlonguri şi perne.
Nisipurile de Aur sunt mai mult aurite decât de aur, ca să zic aşa: hotel lângă hotel, populaţie cât cuprinde, români zgomotoşi. Dar chiar şi aici poţi găsi o oază de linişte (chiar la capătul staţiunii, dinspre Varna). Aici am făcut o baie termală în mare - apa se scurgea drept în mare printr-o ţeavă amenajată de bulgarul de rând care nu merge să se trateze la spa la hotel. Tot aici am mâncat un peşte genial.
Mai departe de Balcic se află Kavarna. Este fascinant să treci prin oraş - un oraş la fel de simplu şi de sărăcăcios ca în toată Bulgaria - şi să vezi pictate pe pereţii blocurilor vedete rock.
Dincolo de Kavarna este ferma de midii Dalboka, amenajată cu bani europeni!!! (Bulgarii chiar ştiu să cheltuie banii UE şi să facă turism) Localul pe malul mării este senzaţional şi mâncarea este impecabilă: vinete cu scoici, sarmale cu scoici, salată de melci, desert de scoici, raci etc.
Dar cireaşa de pe tort o reprezintă capul Caliacra.Un răsărit de lună văzut de pe ruine şi o baie în noapte pe o limbă de plajă cu apă caldă şi nisip fin te fac să te îndragosteşti definitiv de litoralul bulgăresc.

2 comentarii:

  1. Povestea asta a fost spusa cu placere. Se vede ca te-ai simtit bine. Aproape ca te face sa pleci in bg. De tot :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate articolul e subiectiv si nu exprima toata "splendoarea" bulgareasca.
    Mai exact, politistii inchid ochii pentru bulgari dar cum vad romani au o dorinta imensa de a fi mituiti cu cate 10 euro.
    La capitolul sosele din nou e jale. Drumuri proaste(iti vine sa-ti cumperi o Dacia 1310 doar pt a trece prin BG) si foarte multe drumuri inchise incat nici GPS-ul nu mai face fata de cate recalculari trebuie sa faca.

    RăspundețiȘtergere