marți, 16 august 2011

Murighiol II - cu barca prin Delta

Buuuuuuuuuna dimineata! Catalin, imi pare bine! Camelia, imi pare bine! Cutarica, imi pare bine!....
E ora 6.30 si in frunte cu nea Florin, barcagiul, pornim de la debarcaderul din Murighiol sa facem un tur de circa 4 ore pe lacuri. Click, click, click! Incep sa pozez. Soarele straluceste deja, dar brrr, e un curent cumplit, noroc cu polarul si vesta de salvare.Ce peisaj...apa care luceste, copaci, radacini, stufaris...Peste susurul apei se aude motorul turat din cauza caruia inghetam la 30km pe ora. Din cand in cand nea Florin opreste motorul si ne spune o poveste: "Astia sunt plopi canadieni. E o plantatie de un hectar. A fost un experiment. I-au plantat si uite ca au rezistat. Mai incolo sunt plopi italieni, cu frunza cu 2 fete si plopi romanesti si plopi albi".Mai mergem putin: "Asta e casa lui Ceausescu. N-a venit aici decat de 2 ori. Veneau si se distrau cateii lui. Acum casa e la ecologisti, cum ar veni. Pentru protocol. Se distreaza altii... Cand vine apa mare, se inunda."
Iata prima pasare!!! O egreta cu adidasi galbeni, cum zice nea Florin. Daca avem noroc o sa vedem si starcul galben sau pe cel rosu.Vai, ce de pasari pe canal! Uite si un starc cenusiu. Si acolo in copacul ala uscat e un cormoran. "Copacii pe care stau cormoranii se usuca pentru ca au un gainat foarte acid", zice nea Florin. Iar ala negru, cu ciocul coroiat e un ibis.
Suntem pe lac. (nu stiu care - Uzlina sau Durnoleatca). Click, Click, click! Alte pasari: stira de balta, lebede si pelicani. Si e plini de ciulini. "Ia de gusta", ne indeamna nea Florin si ne curata cate un ciuline pentru fiecare. "Pe vremuri pescarii ii culegeau si ii mancau uscati cu sare, acum manaca cipsuri".Trecem prin alt canal. Alt lac. Isacel? Iscac-Potcoava? Sau poate Gorgova? Ce de nuferi! Albi si galbeni. Schimb locul cu ceilati pasageri ca sa pozez mai bine.Wow! O colonie de pelicani. Click, click, click! Pozez in rafala in timp ce pelicanii isi iau zborul speriati de barca. Mmmmm, ce miros autentic! Balta si miros de gainat de la sute de pasari."Uite asta e sageata apei" ne indica nea Florin dupa ce ne potolim din uimire.Continuam pe canal. "Ce se aude?" Oprim motorul si ascultam sunetele ascutite din tufaris. Brusc un animal se strecoara pe mal, intra in apa si dispare pe celalalt mal. "Sunteti norocosi. Pentru mine e a doua oara in viata cand vad o vidra", zice nea Florin si pornim spre alt lac.
Lacul este brazdat de plase pescaresti normale si de taliane.Suntem pe lacul Gorgovat si o luam cale intoarsa, dar pe alte canale. "Aici a fost o cherhana si vizavi a ghetarie. Dar acum exista frigidere si nu o mai foloseste nimeni", arata nea Florin cu amaraciune spre o cladire darapanata.Ne intoarcem pe bratul Sfantu Gheorghe, privind ostroavele si pescarii.
Nici nu am simtit cand au trecut cele 4 ore...

2 comentarii: