duminică, 21 august 2011

Casa memoriala Tudor Arghezi - o portie de cultura

Pentru cei care stau in Bucuresti in weekend si nu au inspiratie sau poate s-au plictisit sa mearga in mall/la piscina/la terasa cu mici si bere, reteta este urmatoarea:
  1. Se ia un prieten (sau mai multi, dupa gust)
  2. Se alege un parc si anume parcul Tineretului, ca altfel nu iese reteta
  3. Se inchiriaza niste biciclete
  4. Se ia parcul sub cauciurile rotilor. Dupa ce am amestecat totul bine, fundurile sunt fezandate in sa, parcul e vazut in sus si-n jos, prietenul a transpirat bine, se iese din parc si se merge alene pe stradute.
  5. Pe GPS sau pe bajbaite se ajunge in strada Martisor.
  6. Ultima operatiune inainte de a savura reteta este gasirea casei unde a locuit si a creat Tudor Arghezi. Din pacate e slabut semnalizata si am ratat intrarea prima data.
Dar reteta ne-a reusit, am intrat la muzeu si o sa va spun ce au savurat papilele noastre gustative.

Am trecut de poarta verde din lemn, am mers pe o alee pietruita si am dat de alta poarta incuiata, pe care scria "Bateti in toaca". Am batut cu un ciocanel de fier in toaca de fier (care am aflat ulterior ca este originala). Pana ne-a deschis gazda, am admirat casa si livada (doar 2 hectare - imaginati-va cati pandesc momentul potrivit ca sa mai ridice un mall sau vreo 2 vile...).
Gazda noasta a fost o femeie de serviciu (muzeografii erau in concediu), dar povestea pe care ne-a spus-o (plina de amanunte si de umor), dragostea si respectul fata de locul respectiv si modestia cu care vorbea, au facut toti banii, cum se zice (doar 4 lei...). Am primit un tur ghidat de zile mari: am vazut tipografia si casa, mormintele celor 2 soti Arghezi si mormantul cainelui Zdreanta, cel cu ochii de faianta. (cine ar fi crezut ca a fost un caine real care a trait nici mai mult nici mai putin de 16 ani...) Am ascultat povesti de demult cu Tudor Arghezi, familia si prietenii lui si povesti din ziua de azi cu Mitzura Arghezi.

Timp de realizare al retetei: 2 ore.

Pofta mare la portia de cultura!

P.S. Am uitat sa va spun cu ce a fost condimentata reteta (Din ciclul stiati ca):
  • T. Arghezi l-a cunoscut pe Eminescu?
  • T. Arghezi a dat mana cu Ceausescu?
  • T. Arghezi a avut o motocicleta?
  • T. Arghezi prepara parfumuri?
  • T. Arghezi a trait 56 de ani cu sotia sa pe care o aprecia foarte mult si la un moment dat a zis: "Toata literatura mea nu face cat o ciorba a Paraschivei"

2 comentarii:

  1. Wau! Ca intotdeauna, surprinzatoare, atenta la detalii frumoase si cu un simt in plus pentru actul cultural!

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut,

    Te anuntam ca ne-ar face placere sa te inscrii pe http://www.allblogs.ro

    Numai bine,
    echipa allblogs.ro

    RăspundețiȘtergere