duminică, 27 septembrie 2009

Munţi de gunoaie în inima Făgăraşului

Bâlea Lac - Podragu coborâre prin Podragel şi întoarcere pe creastă. Dacă ar fi să descriu într-un cuvânt traseul făcut de noi, aş alege SPECTACULOS. În acest cuvânt voi include coborârea pe ceaţă, cele 5 lacuri pe lângă care am trecut, limba de zăpadă încă mărturie de astă iarnă, urcatul pe creastă pe vânt de te clătina cu tot cu rucsac şi lanţurile de la "3 paşi de moarte".
Povestea a început aşa...Am ajuns la cabana Podragu pe la 4, deci timp berechet de colindat prin preajmă şi de făcut poze până la întuneric. Am fost la lac, fix la 5 min de cabană şi mi s-a pus un nod în gât în faţa peisajului. Şi nu mă refer aici la munte care se reflecta în lac, la ceaţa care urca şi cobora făcând loc din când în cănd unei raze de soare, nuuuu, mă refer la peturi, ambalaje de plastic şi conserve.

Am plecat rapid spre cabană, spre civilizaţie, îmi ziceam eu, căci la cabană era minunat, cel puţin 15 coşuri de gunoi: în sala de mese, la WC, la fiecare cameră etc. Am coborât apoi în spatele cabanei pentru a suprinde alte peisaje în asfinţit. Peisajul era suprinzător: 3 munţi de gunoaie. De data asta amenajaţi: saci, proptele să nu se împrăştie gunoiul, gunoaiele mai vechi separate de cele proaspete. Dar tot înfiorător. Brusc mi s-a derulat în faţa ochilor filmul în care resturile de la cina noastă, a celor aproximativ 30 de persoane din cabană vor înfrumuseţa persajul din Făgăraş pentru următorii cel puţin zeci de ani.


Eu am numărat nu mai puţin de 4 grămezi de reziduri nebiodegradabile, nepunând la socoteală gunoaiele rasleţe de pe traseu. Cu puţină perseverenţă în curând se va forma un nou Moldoveanu sau cel puţin un Negoiu...


Admiraţi mai jos câteva din frumuseţile naturale ale Făgăraşului şi luaţi atitudine!


Mai multe fotografii sunt aici

3 comentarii:

 1. Nu vreau să spun ce am făcut ultima oară cînd am fost în munte. Vreau doar să te întreb (şi pe tine şi pe tovarăşii tăi de drum) cît gunoi ai (aţi) luat cu tine (voi) cînd ai (aţi) plecat de acolo? Măcar pe al tău (vostru)?

  RăspundețiȘtergere
 2. Mulţumesc că esti şi tu cu un exemplu pozitiv. Sper că mai sunt şi alţii. Şi îi invit aici să spună experienţele lor. Şi răspunsul este da, ne-am cărat gunoaiele, mai puţin cina pe care am luat-o înainte să văd ce am văzut.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ai prins unghiul perfect pentru imortalizarea cabanei Podragu.
  Anul trecut era mai mic mormanul de gunoaie...
  Valentin

  RăspundețiȘtergere